Bietentocht

programma bietentocht

Zondag 20 oktober 2019

Jaag Etappe Steenbergense Vliet – Steenbergen

Starttijd: Tussen 12.00u en 16.00u worden de schepen via het jaagpad langs de Steenbergse Vliet en het havenkanaal gejaagd door trekpaarden.
Aankomst Steenbergen: Tussen 12.30u en 16.30u.

Beschrijving schouwspel:
Het riviertje De Vliet is omgeven door een wonderschoon natuurgebied dat begint bij de Heense - en Dintelse gorzen, nabij het sluizencomplex het Benedensas. Toeschouwers kunnen hier zien hoe traditionele schepen (platbodems) zich verzamelen op het water. Aan boord de schipper met zijn bemanning in traditionele kledij. De schepen worden voor een deel van de route door grote trekpaarden uit Nederland en België voortbewogen door deze te laten trekken aan een touw. Deze manier van voortbewegen wordt jagen genoemd en wordt in de Bietentocht gedaan om deze oude traditie in ere te houden. Vanaf de fortwal bij Fort Henricus is het schouwspel van het jagen te volgen. Ook kan dit via het pad rechts naast de loodsen bij Fort Henricus.

In en rondom de haven van Steenbergen
De haven van Steenbergen zal zich vullen met zo’n vijfentwintig platbodems. Deze traditionele authentieke schepen worden door de schippers eervol met het oude vakmanschap in stand gehouden. Nieuwsgierige toeschouwers zijn van harte welkom om dit mooie tafereel te aanschouwen. Steenbergen is een Oranjestad en is bekend om zijn rijke historie. De haven werd vroeger vooral gebruikt om suikerbieten te verschepen voor de voormalige suikerfabriek in de stad en functioneert nu als een gezellige haven in het hartje van Steenbergen. Rondom de haven zijn er diverse kroegjes, winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes te vinden.

 

Maandag 21 oktober 2019

Zeil Etappe Steenbergen – Yerseke

Starttijd: In de ochtend, bij het luiden van de Bietenbel om 8.00u, begint het palaver op de kade.
Vertrek Steenbergen: Tijdstip van vertrek is wind afhankelijk. Dit zal met het palaver, op de dag, zelf bekend worden gemaakt. 
Aankomst Yerseke: geschatte tijd vanaf 16.00u (ook dit hangt van de wind af).

Beschrijving schouwspel:
Iedereen is welkom bij het palaver. Hier wordt een verhaal vol informatie verteld en de scheepsbel geluid. Het heldere, doordringende geluid van brons is onvervangbaar en is het startsein van de Bietentocht. Toeschouwers kunnen oude tradities op de kade van Steenbergen aanschouwen. Men zal op verschillende traditionele manieren symbolische hoeveelheden suikerbieten in de schepen laden. Met de wind uit de goede hoek zal men gelijk de zeilen hijsen, maar mochten de windgoden niet gunstig gezind zijn, zal er pure mankracht worden ingezet om de schepen terug te jagen door de Steenbergse Vliet. Verder zal de vloot richting Yerseke zeilen, waar later op de dag de schepen druppelsgewijs aankomen in de haven van Yerseke. 

In en rondom de haven van Yerseke:
De haven van Yerseke zal zich vullen met zo’n vijfentwintig platbodems. Deze traditionele authentieke schepen worden door de schippers eervol met het oude vakmanschap in stand gehouden. Nieuwsgierige toeschouwers zijn van harte welkom om dit mooie tafereel te aanschouwen.
In en rondom de haven bevinden vele mossel- en oesterkotters waardoor er een gezellige ziltige sfeer in de lucht hangt. Er zijn diverse kroegjes, cafeetjes en restaurantjes waar u de Zeeuwse sfeer en zaligheden zelf kunt ervaren en waar u kunt genieten van de diversiteit aan schaal- en schelpdieren en visserij.

 

Dinsdag 22 oktober 2019

 Zeil Etappe Yerseke – via Colijnsplaat naar - Zierikzee

Starttijd: In de ochtend, bij het luiden van de Bietenbel om 8.30u, begint het palaver op de kade.
Vertrek Yerseke: Tijdstip van vertrek is wind afhankelijk. Dit zal met het palaver, op de dag zelf, bekend worden gemaakt.  

Tussenstop Colijnsplaat: Tijdstip van aankomst en vertrek is afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Aankomst Zierikzee: geschatte tijd vanaf 15.30u (ook dit hangt van de wind af).
 
Beschrijving schouwspel:
Iedereen is welkom bij het palaver. Hier wordt een verhaal vol informatie verteld en de scheepsbel geluid. Het heldere, doordringende geluid van brons is onvervangbaar en is het startsein van de tweede dag van de Bietentocht. Toeschouwers kunnen oude tradities op de kade van Steenbergen aanschouwen. Men zal op verschillende traditionele manieren symbolische hoeveelheden suikerbieten in de schepen laden. De Vloot zal vervolgens vertrekken en hun zeilen zo snel mogelijk hijsen. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten zal de vloot een tussenstop maken in Colijnsplaat. Ook hier zullen de schepen suikerbieten laden. Na Colijnsplaat zullen de schepen richting Zierikzee zeilen. Aan het eind van de middag zullen ze vervolgens druppelsgewijs het kanaal van Zierikzee binnen varen. 

In en rondom de haven van Zierikzee
De haven van Zierikzee zal zich vullen met zo’n vijfentwintig platbodems.  Deze traditionele authentieke schepen worden door de schippers eervol met het oude vakmanschap in stand gehouden. Nieuwsgierige toeschouwers zijn van harte welkom om dit mooie tafereel te aanschouwen. Rondom de haven bevindt zich een gezellig centrum met veel kleine straten, leuke winkeltjes en veel eethuizen met terrasjes. De stad heeft meer dan 500 monumenten. 

De meeste bezienswaardigheden stammen uit de 18e eeuw.  

 

Woensdag 23 oktober 2019

Zeil Etappe Zierikzee – Dintelmond

Starttijd: In de ochtend, bij het luiden van de Bietenbel om 8.30u, begint het palaver op de kade.
Vertrek Zierikzee: Tijdstip van vertrek is wind afhankelijk. Dit zal met het palaver, op de dag zelf, bekend worden gemaakt.  

Aankomst Dintelmond: geschatte tijd vanaf 16.00u (ook dit hangt van de wind af).
 
Beschrijving schouwspel:
Iedereen is welkom bij het palaver. Hier wordt een verhaal vol informatie verteld en de scheepsbel geluid. Het heldere, doordringende geluid van brons is onvervangbaar en is het startsein van de 3e dag van de Bietentocht. Toeschouwers kunnen oude tradities op de kade van Steenbergen aanschouwen. Men zal op verschillende traditionele manieren symbolische hoeveelheden suikerbieten in de schepen laden. De Vloot zal vervolgens vertrekken en hun zeilen zo snel mogelijk hijsen. Na een dag zeilen komt de vloot vanaf het Volkerak in de haven van Dintelmond.

In en rondom de haven:
De vluchthaven van Dintelmond zal zich vullen met zo’n vijfentwintig platbodems. Deze traditionele authentieke schepen worden door de schippers eervol met het oude vakmanschap in stand gehouden. Nieuwsgierige toeschouwers zijn van harte welkom om dit mooie tafereel te aanschouwen. Rondom de haven bevinden zich enkele reparatiewerven voor pleziervaartuigen. Direct bij de monding bevond zich vroeger een officiële vluchthaven voor schepen in nood.

 

Donderdag 24 oktober 2019

Zeil Etappe Dintelmond - Willemstad

Starttijd: In de ochtend, bij het luiden van de Bietenbel om 8.30u, begint het palaver op de kade.
Vertrek Dintelmond: Tijdstip van vertrek is wind afhankelijk. Dit zal met het palaver, op de dag zelf, bekend worden gemaakt. 

Aankomst Willemstad: geschatte aankomsttijd vanaf 15.30u (ook dit hangt van de wind af).
Vanaf 16:30u Bietenkeuring op de kade van de haven van Willemstad.
20.00u Afsluiting. Groot feest voor de deelnemers van de 21ste Bietentocht.

Beschrijving schouwspel:
De laatste dag van de Bietentocht zal in de vroege ochtend Dintelmond verlaten. Men zal op verschillende traditionele manieren symbolische hoeveelheden suikerbieten in de schepen laden. De Vloot zal vervolgens vertrekken en hun zeilen zo snel mogelijk hijsen. Voor Willemstad zal de vloot hun laatste rondje van de Bietentocht zeilen, waarna ze vervolgens hun lading suikerbieten afleveren in Willemstad. De suikerbieten zullen op de kade op een originele manier gekeurd worden door de keurmeester van de Suikerunie. Een leuk gezicht vol verrassende elementen. In de avond is er een feestelijke prijsuitreiking voor alle deelnemers van de Bietentocht, waar uiteraard ook de winnaar van de Bietentocht bekend zal worden gemaakt. 

In en rondom de haven:
De haven van Willemstad zal zich vullen met zo’n vijfentwintig platbodems. Nieuwsgierige toeschouwers zijn van harte welkom om dit mooie tafereel te aanschouwen, om de traditionele authentieke schepen van dichtbij te bekijken en zien hoe de schippers het oude vakmanschap in ere hebben weten te houden. Op de kade van Willemstad zullen de schippers hun suikerbieten op een originele en/of bijzondere manier presenteren. Rondom de haven bevindt zich een stervormig pittoreske vestingstadje. Er zijn paden over stadswallen, langs kanonnen en historische gebouwen aangelegd. Ook ziet u allerlei sporen uit het verleden, authentieke huisjes, gezellige terrasjes, winkeltjes en diverse restaurants.